Εκ νέου καθυστερήσεις στους βρετανικούς λιμένες;

Εκ νέου καθυστερήσεις στους βρετανικούς λιμένες;

38
Εκ νέου καθυστερήσεις στους βρετανικούς λιμένες;

Ο πονοκέφαλος του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο καλά κρατεί, με τους λιμένες να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι έλεγχοι που έχουν ανακοινωθεί σε εμπορεύματα προερχόμενα από την Ευρώπη θα καταστήσουν ακόμα δυσκολότερη τη ροή εμπορευμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται δυνητικές λύσεις που θα επιτρέψουν την εισαγωγή συγκεκριμένων εμπορευμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο δίχως την ανάγκη διενέργειας αναλυτικού ελέγχου. Η αυτοματοποίηση των συγκεκριμένων διαδικασιών θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις λίγες ευκαιρίες για τη χώρα να αποφύγει ένα νέο κομφούζιο στις αλυσίδες εφοδιασμού της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των νέων, μετά Brexit κανονισμών ελέγχου εισαγόμενων προϊόντων, οι επιχειρήσεις στην ΕΕ πρέπει να καταβάλουν συγκεκριμένα έγγραφα πιστοποίησης στις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον τα προϊόντα αφιχθούν στους βρετανικούς λιμένες πριν από την αποστολή των απαιτούμενων πιστοποιήσεων, θα υπόκεινται σε φυσικό έλεγχο.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία για μια κατάσταση συμφόρησης στους βρετανικούς λιμένες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας. Μάλιστα, παρότι οι φυσικοί έλεγχοι θα διενεργούνται εφόσον και αν τα απαραίτητα πιστοποιητικά δεν έχουν προσκομιστεί, ενδέχεται το σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου να μην έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Απρίλιο.

Θα οδηγηθεί λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ‒ακόμα‒ αναβολή των νέων κανονισμών του (ήδη έχουν αναβληθεί πέντε φορές) ή η ανησυχία για κομφούζιο στις εφοδιαστικές αλυσίδες του θα καταστεί εκ νέου πιθανή;

Φωτό:  NEIL HALL / ΕPA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.