Η Ινδία, η ανερχόμενη ηγέτιδα δύναμη στη ζήτηση «μαύρου χρυσού»

Η Ινδία, η ανερχόμενη ηγέτιδα δύναμη στη ζήτηση «μαύρου χρυσού»

70
Η Ινδία, η ανερχόμενη ηγέτιδα δύναμη στη ζήτηση «μαύρου χρυσού»

Η ταχεία οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της Ινδίας αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα και να επανασχεδιάσει τον χάρτη της παγκόσμιας ζήτησης «μαύρου χρυσού». Αυτό καταδεικνύεται και από τη σχετική αναφορά που συνέταξε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος της Ινδίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναμένεται να γιγαντωθεί στην πορεία προς το έτος 2030, με σημαντικές επιπτώσεις στις κλιματικές φιλοδοξίες και στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η Ινδία θα καταλάβει την πρώτη θέση ως προς τη ζήτηση για πετρέλαιο αυτή τη δεκαετία. Η εκτίμηση του ΙΕΑ για την περίοδο 2023-2030 τονίζει ότι η Ινδία θα κατέχει μερίδιο περισσότερο του 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης «μαύρου χρυσού».

Επιπρόσθετα, η έκθεση του ΙΕΑ εξετάζει τα επενδυτικά πλάνα για τη διύλιση πετρελαίου και την πετροχημική βιομηχανία και αναλύει το πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν το ινδικό εμπόριο αργού και παραγώγων του.

Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη έκθεση δίνει έμφαση στις τάσεις της ενεργειακής μετάβασης που θα έχουν συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου σε διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους και στο πώς αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.