Η Κένυα σε ρόλο «ειρηνοποιού» στο Κέρας της Αφρικής

Η Κένυα σε ρόλο «ειρηνοποιού» στο Κέρας της Αφρικής

65
Η Κένυα σε ρόλο «ειρηνοποιού» στο Κέρας της Αφρικής
Credit:PeterHermesFurian

Η Κένυα πρότεινε μια περιφερειακή θαλάσσια συνθήκη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Αιθιοπίας και της Σομαλίας σχετικά με μια συμφωνία που επιτρέπει στην Αιθιοπία να δημιουργήσει ναυτική βάση, η οποία της δίνει πρόσβαση σε λιμάνι στην αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας, τη Σομαλιλάνδη, δήλωσε πρόσφατα κορυφαίος Κενυάτης αξιωματούχος.

Η περίκλειστη Αιθιοπία συμφώνησε την 1η Ιανουαρίου να μισθώσει 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) ακτογραμμής στη Σομαλιλάνδη, ένα τμήμα της Σομαλίας που διεκδικεί ανεξαρτησία και έχει ουσιαστική αυτονομία από το 1991, προσφέροντας πιθανή αναγνώριση της Σομαλιλάνδης ως αντάλλαγμα.

Η συμφωνία έφερε την αντίδραση της Σομαλίας, ενώ ήγειρε ανησυχίες για διενέξεις στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής. Η συνθήκη που προτείνει η Κένυα σε συνεννόηση με το Τζιμπουτί και το περιφερειακό μπλοκ IGAD θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο τα περίκλειστα κράτη της περιοχής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια με εμπορικούς όρους, δήλωσαν στο Reuters Κενυάτες αξιωματούχοι. Όπως σημειώνουν, η IGAD είναι σε θέση να διαμορφώσει μια συνθήκη για τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων πόρων.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ είχε συνάντηση με τον Κενυάτη ομόλογό του Ουίλιαμ Ρούτο στην πρωτεύουσα της Κένυας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη διαμάχη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.