Μεταφορά LCO₂: Αμερικανική επιδότηση για ένα πλοίο του μέλλοντος

Μεταφορά LCO₂: Αμερικανική επιδότηση για ένα πλοίο του μέλλοντος

74
Μεταφορά LCO₂: Αμερικανική επιδότηση για ένα πλοίο του μέλλοντος

H εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Overseas Shipholding Group ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει λάβει μια σημαντική επιχορήγηση ύψους $3 εκατ. από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση αυτή αποσκοπεί στον σχεδιασμό και στη μηχανική ανάπτυξη ενός νέου τύπου πλοίου, που θα είναι ικανό να μεταφέρει υγροποιημένο διοξείδιο του άνθρακα (LCO₂). Το τελευταίο θα μεταφέρεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Greater Tampa Bay και στην ευρύτερη περιοχή της Φλόριντα προς τόπους γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Κόλπο του Μεξικού.

Η επιχορήγηση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ενός ενσωματωμένου συστήματος ATB (Articulated Tug and Barge), που θα συμβάλει στη μεταφορά του δεσμευμένου CO₂. Τον Δεκέμβριο του 2023, η OSG είχε ήδη ανακοινώσει τη λήψη μιας άλλης επιχορήγησης για την ανάπτυξη του προτεινόμενου Tampa Regional Intermodal Carbon Hub (T-RICH). Το T-RICH είναι ένα εγχείρημα που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου κόμβου στο Port Tamba Bay. Στο συγκεκριμένο Hub υπάρχει η ικανότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δύο εκατομμυρίων τόνων CO₂ ετησίως με δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον.

Τα συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αποτελούν μέρος του εθνικού στόχου των ΗΠΑ για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο περιβάλλον, ούτως ώστε αυτά να συμβάλουν έως και 30% στη μείωση των συνολικών εκπομπών άνθρακα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.