Στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της Ευρώπης

Στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της Ευρώπης

130
Στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της Ευρώπης

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της Ευρώπης μετά και από την υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ Eurobank και Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, η Eurobank είναι η μοναδική χρηματοδότρια τράπεζα της εταιρείας Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της εταιρείας Lightsource bp, για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους Φωτοβολταϊκούς (Φ/Β) Σταθμούς στην Ευρώπη, ονομαστικής ισχύος 560 MWp και συνολικού προϋπολογισμού 395,15 εκατ. ευρώ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Lightsource bp με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2010 και αποτελεί κορυφαία εταιρεία στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων ηλιακής ενέργειας, έχοντας αναπτύξει έργα εγκατεστημένης ισχύος άνω των 8,4GW σε 19 χώρες.

Για τη Lightsource bp το έργο είναι κομβικής σημασίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, όπου εισήλθε το 2020 και έχει ήδη αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης άνω του 1GW. Για την Eurobank η χρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού έργου, υπογραμμίζει την έμπρακτη δέσμευση της Τράπεζας να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Με την αποπεράτωση του έργου, που αναμένεται εντός του 2026, και τη σύνδεση με το Σύστημα, η παραγωγή του νέου Φ/Β Σταθμού αναμένεται να φθάνει την 0,90 TWh κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες ~225.000 νοικοκυριών και καλύπτει, σχεδόν, το 2,% της εγχώριας παραγωγής, ενώ με τη λειτουργία του σταθμού έχει εκτιμηθεί πως θα αποτρέπεται η εκπομπή 379 kt CO2 ετησίως.

Το νέο Φ/Β έργο θα αναπτυχθεί στις περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.) Λάρισας και Φθιώτιδας και θα απαρτίζεται από δύο διαφορετικές υποπεριοχές (νότιο cluster 400MWp και βόρειο cluster 160MWp) συνολικής έκτασης περίπου 6.926 στρεμμάτων, όπου θα εγκατασταθούν 968.630 Φ/Β πλαίσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.