Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

58
Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ανάκαμψη καταγράφουν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, δείγμα ότι η χώρα καταφέρνει να μετριάσει σταδιακά τις επιπτώσεις του πολέμου.

Σύμφωνα με δεδομένα της Lloyd’s List Intelligence, η συνολική χωρητικότητα των πλοίων μεταφοράς σιτηρών που κατέπλευσαν στα ουκρανικά λιμάνια το α’ τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων του Δούναβη και αυτών στη Μαύρη Θάλασσα, διαμορφώθηκε στα 25,1 εκατ. dwt, σημειώνοντας άνοδο 78,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Tην ίδια ώρα, η χωρητικότητα των εισερχόμενων φορτίων σιτηρών μειώθηκε κατά 4,7% συγκριτικά με το χρονικό διάστημα πριν την ρωσική εισβολή.

Ο αριθμός των ξένων πλοίων μεταφοράς σιτηρών που φθάνουν στην Ουκρανία είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πριν από την εισβολή, λόγω των εξαγωγών από τον Δούναβη και των μικρότερων μέσων μεγεθών των parcel. Αναλυτικότερα καταγράφηκαν 1.312 αφίξεις πλοίων σιτηρών το α’ τρίμηνο του 2024, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 33% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, πριν από την εισβολή, σύμφωνα με την Lloyd’s List Intelligence. Τα πλοία μεταφοράς σιτηρών που προσέγγισαν τα ουκρανικά λιμάνια είχαν μέση ηλικία τα 21,5 έτη το α’ τρίμηνο του 2021. Αυτή η ηλικία αυξήθηκε στα 31,7 έτη το α’ τρίμηνο του τρίμηνο του 2023 και στη συνέχεια μειώθηκε ελαφρά στα 27,5 έτη το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με την Lloyd’s List Intelligence.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.