Χούθι-Σομαλία-Ιράν: Ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» για τη διεθνή ναυτιλία

Χούθι-Σομαλία-Ιράν: Ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» για τη διεθνή ναυτιλία

96
Χούθι-Σομαλία-Ιράν: Ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» για τη διεθνή ναυτιλία

Oι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία, η εκ νέου άνοδος της πειρατείας στη Σομαλία και οι κατασχέσεις πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης δημιουργούν ένα ρευστό και συνάμα «εκρηκτικό» περιβάλλον για το θαλάσσιο εμπόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, άνοδος της ζήτησης καταγράφεται για τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες ναυτικής ασφάλειας στα πλοία, στην προσπάθεια των πλοιοκτητών να διατηρήσουν ασφαλή τα πληρώματα, τα πλοία και τα φορτία τους.

Ο επικεφαλής ασφάλειας της BIMCO, Jakob Larsen, μιλώντας στους Financial Times, ανέφερε ότι «η επιδείνωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για ένοπλους φρουρούς στα πλοία που διέρχονται από την περιοχή.

H αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τέτοιες υπηρεσίες αντανακλά μια μεταστροφή για τον κλάδο, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια είχε φθίνει λόγω της σημαντικής πτώσης των πειρατικών επιθέσεων στη Σομαλία.

Ο Jon Gahagan, πρόεδρος της αμερικανικής Sedna Global, σημειώνει ότι οι πλοιοκτήτες ίσως χρειαστούν διαφορετικά μέτρα προστασίας έναντι των σύγχρονων κινδύνων. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, οι ένοπλοι φρουροί δεν μπορούν να παρέχουν προστασία έναντι πυραυλικών επιθέσεων που οι Χούθι εξαπολύουν σε πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.