Οι ναυτικοί περισσότερο ικανοποιημένοι από τις συνθήκες στα πλοία

Οι ναυτικοί περισσότερο ικανοποιημένοι από τις συνθήκες στα πλοία

201
Οι ναυτικοί περισσότερο ικανοποιημένοι από τις συνθήκες στα πλοία

Άνοδο κατέγραψε το α’ τρίμηνο του έτους ο Seafarers Happiness Index, ο τριμηνιαίος δείκτης που ποσοτικοποιεί το επίπεδο ευτυχίας των ναυτικών.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης ανήλθε στο 6,88/10 από το 6,07 του δ’ τριμήνου του 2023. Παρά την άνοδο του δείκτη, συγκεκριμένες προκλήσεις παραμένουν, όπως η ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και ωρών εργασίας των ναυτικών.

Ο επιμέρους δείκτης ικανοποίησης των ναυτικών αναφορικά με την επαφή με τις οικογένειές τους αυξήθηκε στο 7,22 από το 6,99. Διαφαίνεται ότι η άνοδος της χρήσης τεχνολογικών μέσων στα πλοία, όπως το Starlink, βελτιώνει τη συνδεσιμότητα πλοίου και στεριάς και έχει θετικό αντίκτυπο στην επικοινωνία των ναυτικών με τους οικείους τους. Πάντως, οι περιορισμοί στην ταχύτητα του διαδικτύου, στην παροχή δεδομένων και στη συνδεσιμότητα σε ορισμένες περιοχές θέτουν εμπόδια στην απρόσκοπτη επικοινωνία.

Άνοδο σημείωσε και ο δείκτης που σχετίζεται με τις απολαβές ‒ συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 6,81 από το 6,05. Ορισμένοι ναυτικοί σε σχετική ερώτηση απάντησαν ότι αισθάνονται πως οι απολαβές τους είναι ανταγωνιστικές, ιδίως στις ανώτερες θέσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και υποδηλώνει ότι κάποιες εταιρείες κατανοούν πλήρως την ανάγκη να διασφαλίσουν ότι οι πιο έμπειροι ναυτικοί τους ανταμείβονται επαρκώς. Από την άλλη, υπήρξαν αναφορές στασιμότητας των απολαβών, ανισοτήτων μεταξύ των ναυτικών και καθυστέρησης των πληρωμών.

Η διατροφή εν πλω αποτελεί διφορούμενο ζήτημα. Πάντως, το α’ τρίμηνο ο εν λόγω δείκτης κατέγραψε αύξηση στο 7,23 (6,85 το δ’ τρίμηνο του 2023). Στα θετικά, υπήρξαν αναφορές ναυτικών ότι το «φαγητό είναι νόστιμο, υγιεινό και ακριβώς αυτό που ήθελα». Η τακτική αναπλήρωση των φρέσκων προμηθειών συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας του φαγητού στα πλοία και εκτιμάται από μεγάλη μερίδα των ναυτικών. Από την άλλη, για ακόμα ένα τρίμηνο, υπήρξαν αναφορές ότι ο προϋπολογισμός για το φαγητό δεν είναι ο απαιτούμενος εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού.

Οι δείκτες που σχετίζονται με την ικανότητα των ναυτικών να παραμείνουν υγιείς (7,18 από το 6,52) και τη μετεκπαίδευση εν πλω (7,23 από το 6,49) αυξήθηκαν επίσης. Σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης για την αλληλεπίδραση των ναυτικών μεταξύ τους, καθώς από το 6,97 αυξήθηκε στο 7,68.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.