Οι παραγγελίες tankers σε άνοδο και οι Έλληνες σε θέση ισχύος

Οι παραγγελίες tankers σε άνοδο και οι Έλληνες σε θέση ισχύος

135
Οι παραγγελίες tankers σε άνοδο και οι Έλληνες σε θέση ισχύος

Το orderbook των δεξαμενόπλοιων συνεχίζει σε ανοδική πορεία, καθώς οι παραγγελίες tankers το 2024 βαίνουν σε αυξητική ρότα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση της Veson Nautical, οι παραγγελίες δεξαμενόπλοιων το 2024 διαμορφώνονται επί του παρόντος σε 104, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, επίπεδα που συνιστούν αύξηση περίπου 32%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αξίες των δεξαμενόπλοιων καταγράφουν άνοδο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά σημειώνεται στα LR2 tankers χωρητικότητας 115.000 dwt, η αξία των οποίων έχει αυξηθεί κατά 7,31% από τις αρχές του έτους (πλέον στα $74,16 εκατ.).

Πάντως, από τις παραγγελίες που έχουν λάβει χώρα φέτος, η πλειοψηφία ήταν για MR tankers (37%). Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφεται και για τα VLCCs (31%), ενώ μετά ακολουθούν Suezmaxes (19%) και LR2s (12%).

Παράλληλα, είναι άξιο αναφοράς ότι οι περισσότερες παραγγελίες έχουν τοποθετηθεί σε κινεζικά ναυπηγεία. Συγκεκριμένα, η Veson Nautical αναφέρει ότι το 57% των παραγγελιών έχουν τοποθετηθεί στην Κίνα, το 36% στην Κορέα, το 6% στο Βιετνάμ και το 1% στην Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα, ο ρόλος των Ελλήνων πλοιοκτητών στην αύξηση του orderbook των δεξαμενόπλοιων παραμένει καθοριστικός. Το 2024, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν τοποθετήσει 28 παραγγελίες κυρίως για Suezmaxes, χαράσσοντας ρότα προς τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός τους σε μια αγορά όπου αδιαμφισβήτητα κρατούν τα ηνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.