«Όλα για τον χαλκό»: Το mega-deal $39 δισ. στη βιομηχανία εξορύξεων

«Όλα για τον χαλκό»: Το mega-deal $39 δισ. στη βιομηχανία εξορύξεων

77
«Όλα για τον χαλκό»: Το mega-deal $39 δισ. στη βιομηχανία εξορύξεων
Credit: tifonimages / iStock

Προς τη δημιουργία της ισχυρότερης εταιρείας εξόρυξης χαλκού χαράσσει ρότα η BHP, ανακοινώνοντας ότι κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Anglo American έναντι $39 δισ.

Ειδικότερα, η BHP προτίθεται να προσφέρει 25,08 λίρες για κάθε μετοχή της Anglo American, επίπεδα αυξημένα κατά 31% έναντι του ποσού στο οποίο τελούσαν υπό διαπραγμάτευση οι μετοχές της Anglo πριν την ανακοίνωση.

Η στρατηγική κίνηση της BHP έχει μεταξύ άλλων στόχο την επέκταση του χαρτοφυλακίου της με περιουσιακά στοιχεία στην Αφρική, όπου η Anglo κατέχει υποδομές εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος και λευκόχρυσου.

Ωστόσο, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία αυτή έχει να κάνει σχέση περισσότερο με τον χαλκό. Η Anglo διαθέτει υποδομές και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως είναι η Χιλή και το Περού. Ο χαλκός είναι ένα από τα κρισιμότερα μέταλλα της ενεργειακής μετάβασης καθώς αξιοποιείται σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στα ηλεκτρικά οχήματα.

Εφόσον η εξαγορά πραγματοποιηθεί, η αθροιστική ετήσια παραγωγική ικανότητα των υποδομών των δύο εταιρειών θα είσαι πραγματικά ασυναγώνιστη, καθώς θα ανέρχεται σε 2,6 εκατ. τόνους.

Σημειώνεται ότι η Anglo American αξιολογεί την πρόταση. Τέλος, βάσει των κανόνων εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η BHP έχει διορία έως και τις 22 Μαΐου προκειμένου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.