Το στίγμα των γεωπολιτικών δρώμενων στο εμπόριο

Το στίγμα των γεωπολιτικών δρώμενων στο εμπόριο

63
Το στίγμα των γεωπολιτικών δρώμενων στο εμπόριο
iStock / Iam Anupong

Οι προσπάθειες της Δύσης να μειώσει την εξάρτησή της πρωτίστως από τη Ρωσία, αλλά πλέον σε σημαντικό βαθμό και από την Κίνα, βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται τα τελευταία δύο έτη. Όσον αφορά τη Ρωσία, νούμερο ένα προτεραιότητα ήταν η ενεργειακή απεξάρτηση, ενώ στην περίπτωση της Κίνας οι δυτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται να καταστούν τεχνολογικά ανεξάρτητες.

Στο πλαίσιο αυτό, και με φόντο την αγορά μικροκυκλωμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στην εγχώρια παραγωγή κρίσιμων μετάλλων που αξιοποιούνται στην αγορά τσιπ. Πιο συγκεκριμένα, γάλλιο και γερμάνιο, σημειώνουν οι Financial Times, οδηγούν σε κινήσεις την ΕΕ, μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα προβεί σε περιορισμούς στις εξαγωγές των συγκεκριμένων μετάλλων.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αναταραχή, προσεγγίζοντας εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου προκειμένου να εξερευνήσουν τη δυνατότητα εγχώριας παραγωγής των κρίσιμων μετάλλων. Στις εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Mytilineos Energy & Metals.

Ένα «καμπανάκι» για δράση

Η ανάγκη διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού των χωρών έχει καταστεί εμφανής τα τελευταία έτη, καθώς οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά δρώμενα είναι καταιγιστικές. Στο σημείο αυτό εστιάζει και δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μέσου CNBC, το οποίο, επικαλούμενο κύκλους της αγοράς, υποστηρίζει ότι παρόμοιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν να τίθενται σε ισχύ.

Πώς κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ανεπιθύμητη Ρωσία και η απρόβλεπτη Κίνα οδηγούν την ΕΕ να στρέψει το βλέμμα της δυτικότερα. Σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί η Λατινική Αμερική, με την ΕΕ να γνωστοποιεί τις βλέψεις της για αύξηση των επενδύσεών της στις χώρες της.

Η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι ενδεικτική: «Η ΕΕ ευελπιστεί να καταστεί η νούμερο ένα επιλογή ως εμπορικός εταίρος για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις της προέδρου κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες ‒στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής‒, αναφέρει ότι η ΕΕ σχεδιάζει επενδύσεις €45 εκατ. στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν μέρος του μεγαλεπήβολου project Global Gateway, μιας πρωτοβουλίας που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το κινεζικό Belt and Road Initiative.

Γιατί είναι «εχθρική» η Κίνα

Οι αποφάσεις που λαμβάνει η Κίνα συνοδεύονται από συγκεκριμένη συλλογιστική που τις αιτιολογεί. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσο αυτή η συλλογιστική συνιστά απλώς μια αφορμή.

Στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, το επόμενο μεγάλο μέτωπο «χτυπά» στην καρδιά της Ασίας και ακούει στο όνομα Ταϊβάν. Η νήσος, που ισχυρίζεται ότι αποτελεί ξεχωριστό κράτος, είναι κατά την Κίνα μια αποσχισθείσα επαρχία. Παρότι, υπό διαφορετικές περιπτώσεις, το ενδιαφέρον συγκεκριμένων δυνάμεων ενδέχεται να μην ήταν εξίσου ισχυρό, η Ταϊβάν είναι πολύτιμη, καθώς είναι εξαιρετικά προηγμένη στη βιομηχανία μικροκυκλωμάτων.

Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη νήσο, προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι η τεχνογνωσία και οι υποδομές της νήσου δεν θα περάσουν στα «χέρια» του Πεκίνου. Άλλωστε, η Κίνα, όπως σημειώνει το CNBC, κατέχει το 85% των σπάνιων γαιών, και συνεπώς είναι ήδη ιδιαίτερα ισχυρή στην αγορά τεχνολογίας.

Η υποστήριξη της Ταϊβάν δεν αποτελεί το μοναδικό μέτρο που λαμβάνουν οι ΗΠΑ με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της Κίνας. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν από πλευράς τους περιορισμούς στις εξαγωγές συγκεκριμένων μικροκυκλωμάτων, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.

Πηγή: Financial Times, CNBC, Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.