Έντονο το ερευνητικό ενδιαφέρον για τους αντιδραστήρες SMR

Έντονο το ερευνητικό ενδιαφέρον για τους αντιδραστήρες SMR

77
Έντονο το ερευνητικό ενδιαφέρον για τους αντιδραστήρες SMR

Το Ινστιτούτο Πλοίων και Μηχανικής Ωκεανών της Κορέας (KRISO) ανακοίνωσε την έναρξη ενός ερευνητικού προγράμματος για την ενσωμάτωση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (Small Modular Reactors ‒ SMR) σε πλοία υψηλών ταχυτήτων και την ανάπτυξη υπεράκτιων πλατφορμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από SMR.

Οι αντιδραστήρες SMR, με ισχύ παραγωγής έως 300 MWe, αποτελούν βιώσιμη λύση για καθαρή ενέργεια. Εκτός αυτού, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους εν λόγω αντιδραστήρες είναι ιδιαίτερα αυξημένο εξαιτίας των κρίσιμων πλεονεκτημάτων τους. Συγκεκριμένα, οι SMR κατασκευάζονται σε εργοστάσια ως τυποποιημένες μονάδες και μεταφέρονται στον τόπο εγκατάστασης όπου συναρμολογούνται, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής τους. Επιπλέον, οι SMR δεν απαιτούν μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης των πυρηνικών υλικών, μειώνοντας τις απαιτήσεις για έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε περιπτώσεις ακτινοβολίας.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το KRISO αναπτύσσει ένα υψηλής ταχύτητας neo-panamax πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας έως 15.000 TEUs. Ταυτόχρονα, το εν λόγω πρόγραμμα πρόκειται να εκτελέσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των μέτρων ασφαλείας για πλοία που κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη δημιουργία μιας πλεούμενης πλατφόρμας παραγωγής ενέργειας SMR σε υπεράκτιες θαλάσσιες περιοχές, με στόχο την παροχή ενέργειας σε νησιωτικές περιοχές και τη διευκόλυνση της εμπορευματοποίησης της πυρηνικής ενέργειας στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι το 2028, επιδιώκει την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας σε μη συμβατικές εφαρμογές και την πιθανή παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, όπως υδρογόνο και αμμωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.