Έντονα καιρικά φαινόμενα, μια διαρκής πρόκληση για τα σιτηρά

Έντονα καιρικά φαινόμενα, μια διαρκής πρόκληση για τα σιτηρά

39
Έντονα καιρικά φαινόμενα, μια διαρκής πρόκληση για τα σιτηρά

Νέες προκλήσεις φαίνεται πως αναδύονται για την παγκόσμια αγορά σιτηρών, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην Κίνα.

Η παραγωγή σιταριού στην Κίνα σημειώνει μείωση της τάξης του 0,9%, λόγω έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν βασικές καλλιεργήσιμες περιοχές, λίγο πριν από τη συγκομιδή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες βροχοπτώσεις έλαβαν χώρα στην επαρχία Χενάν της Κίνας και στις γύρω περιοχές, όπου παράγεται περίπου το ένα τρίτο του σιταριού της χώρας.

Η εν λόγω μείωση αποτελεί την πρώτη που έλαβε χώρα τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ η παραγωγική ικανότητα της Κίνας μειώθηκε σε 134,53 εκατ. τόνους, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συμβάν φαίνεται να «απειλεί» τη σοδειά του κορυφαίου παραγωγού σιταριού στον κόσμο και ως εκ τούτου ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Επιπλέον, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί λόγω της αναστολής της συμφωνίας των σιτηρών από πλευράς της Ρωσίας, μια ενδεχόμενη αύξηση στα επίπεδα εισαγωγής σιτηρών της Κίνας ενδέχεται να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Παρότι, επί του παρόντος, τα φαινόμενα δεν φαίνεται να επαρκούν για μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον παρόμοια καιρικά φαινόμενα ταλανίσουν την Κίνα, μια άνοδος των εισαγωγών σιτηρών ίσως αποτελέσει μονόδρομο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.