Νιγηρία: Ένα νέο λιμάνι που αλλάζει τα δεδομένα στη δυτική Αφρική

Νιγηρία: Ένα νέο λιμάνι που αλλάζει τα δεδομένα στη δυτική Αφρική

273
Νιγηρία: Ένα νέο λιμάνι που αλλάζει τα δεδομένα στη δυτική Αφρική

Τη λειτουργία του Lekki Deep Sea Port στο Λάγος της Νιγηρίας εγκαινίασε στις 23 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της χώρας, Muhammadu Buhari. Νωρίτερα, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, το λιμάνι είχε υποδεχτεί το πρώτο πλοίο στις εγκαταστάσεις του, το «CMA CGM Mozart». Το project, ύψους $1,5 δισ., αναμένεται να μειώσει τη συμφόρηση στα υπόλοιπα λιμάνια της Νιγηρίας, ενώ θα διαχειρίζεται φορτία για τη μεταφόρτωσή τους σε άλλους προορισμούς.

Η Νιγηρία, με την έναρξη της λειτουργίας του νέου λιμένα, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, φιλοδοξεί να καταστεί σημαντικός κόμβος μεταφόρτωσης στην Αφρική. Η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στην Αμπούτζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κατασκευή του λιμένα είχε αναλάβει η κρατική κινεζική China Harbor Engineering Company. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και η διαχειριστική του ικανότητα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. TEUs.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Κινέζος πρέσβης στη Νιγηρία, Cui Jianchun, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι το έργο αυτό αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης ανέφερε ότι τα συνολικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα θα ξεπεράσουν τα $360 δισ., ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το λιμάνι θα υποστηρίξει το βιομηχανικό και πετροχημικό συγκρότημα στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Lekki, στην οποία περιλαμβάνεται και το διυλιστήριο Dangote.

Φωτό: Lekki Deep Sea Port

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.