Νέα εγκατάσταση εισαγωγής υδρογόνου στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Νέα εγκατάσταση εισαγωγής υδρογόνου στο λιμάνι του Ρότερνταμ

59
Νέα εγκατάσταση εισαγωγής υδρογόνου στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Η Global Energy Storage (GES) σε συνεργασία με την Provaris Energy Ltd (Provaris) ανακοίνωσαν την εκκίνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής εγκατάστασης εισαγωγής αέριου υδρογόνου στον τερματικό σταθμό της GES στο Ρότερνταμ. Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί μια ζωτικής σημασίας κίνηση προς την ενίσχυση των δυνατοτήτων εισαγωγής πράσινης ενέργειας της Ευρώπης, με έμφαση στην απανθρακοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Η εγκατάσταση στοχεύει να αξιοποιήσει το δυναμικό του Ρότερνταμ ως κόμβου για την εισαγωγή και τη διανομή πράσινου υδρογόνου. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην πολυεπίπεδη υποδομή που περιλαμβάνει την αποθήκευση και τη διακίνηση τόσο υγροποιημένης αμμωνίας υπό ψύξη όσο και συμπιεσμένου υδρογόνου. Η πρωτοβουλία προβλέπει την ανακατεύθυνση των παραδοσιακών μορφών ενέργειας προς πιο βιώσιμες λύσεις, με την εισαγωγή των εν λόγω προϊόντων στην αγορά μέσω μεταφοράς με πλοιάρια, σιδηροδρόμους, φορτηγά και τη σύνδεση με το HyNetwork, το δίκτυο υδρογόνου που λειτουργεί η Gasunie.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, η GES και η Provaris σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μια λεπτομερή μελέτη με σκοπό να αποδείξουν την τεχνική και οικονομική εφικτότητα της πρωτοβουλίας. Ειδικότερα, η μελέτη θα εστιάσει στις διαδικασίες δέσμευσης και εκφόρτωσης των συμπιεσμένων μεταφορέων υδρογόνου H2Neo της Provaris. Ταυτόχρονα θα προωθηθεί και η κοινή αγορά της προτεινόμενης εγκατάστασης, με την Provaris να αναλαμβάνει τη μεταφορά του υδρογόνου και την GES την εκφόρτωση και την ενσωμάτωσή του στο δίκτυο.

Φωτό: GES

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.