Ιράν-Ισραήλ: Οι αντιδράσεις της εφοπλιστικής κοινότητας για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας

    364
    Ιράν-Ισραήλ: Οι αντιδράσεις της εφοπλιστικής κοινότητας για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας
    Φωτό αρχείου

    To International Chamber of Shipping με ανακοίνωσή του καταδίκασε την κατάληψη του MSC Aries από τις ιρανικές δυνάμεις το Σάββατο 13 Απριλίου.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ευημερία των 25 αθώων ναυτικών που κρατούνται όμηροι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα με το ICS να ζητά την άμεση απελευθέρωση των ναυτικών και του πλοίου.

    Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο κατασχέθηκε 50 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ενέργεια αυτή αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

    Στην ανακοίνωσή του το ICS τονίζει ότι τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή θα πρέπει να διεξάγουν ενδελεχή αξιολόγηση της απειλής και να συνεργάζονται στενά με τις στρατιωτικές δυνάμεις για να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προστατευμένα από περαιτέρω πιθανή επίθεση των ιρανικών δυνάμεων.

    Το MSC Aries (15.8097 DWT) φέρει πορτογαλική σημαία (Μαδέρα), είναι ναυλωμένο στην MSC και ανήκει στην Gortal Shipping Inc., εταιρεία συνδεδεμένη με την ισραηλινών συμφερόντων Zodiac Maritime.

    Στο μεταξύ ο Νασέρ Καναανί, εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας ανέφερε το πλοίο κατελήφθη λόγω «παραβιάσεων των ναυτικών νόμων» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πλοίο είχε σχέση με το Ισραήλ.

    Οι ιρανικές αρχές δεν είχαν δώσει πληροφορίες από το Σάββατο για την κατάληψη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τις ειδικές ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Στενό του Ορμούζ.

    «Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές μεταφορικό περιβάλλον στο Στενό του Ορμούζ και στον Κόλπο. Το πλοίο οδηγήθηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν ως αποτέλεσμα του ότι παραβίασε τους ναυτικούς νόμους και δεν απάντησε στις κλήσεις που έκαναν οι ιρανικές αρχές», «προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες έρευνες».

    Η κατάληψη του πλοίου έγινε μερικές ώρες πριν από την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.