Το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου σε ισχυρό μομέντουμ

Το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου σε ισχυρό μομέντουμ

45
Το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου σε ισχυρό μομέντουμ

Με δυναμικούς ρυθμούς βαίνει το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου το 2024, παρά τις προκλήσεις που επικρατούν σε διεθνή κλίμακα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Intermodal, το α’ τρίμηνο του 2024 οι ροές πετρελαίου ανήλθαν σε 618 εκατ. τόνους, επίπεδα παρόμοια με εκείνα του δ’ τριμήνου του 2023 και αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα του α’ τριμήνου του 2023.

Επιπλέον, λίγες ημέρες προτού ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας του β’ τριμήνου του 2024, οι ροές αντιστοιχούν σε περίπου 36% των ροών του α’ τριμήνου. Κατά κύριο λόγο, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς, ενώ Κίνα και Ινδία συνεχίζουν να αποτελούν τους κυριότερους προορισμούς για τον «μαύρο χρυσό».

Τα δεδομένα φαίνεται να συμφωνούν με τις πρότερες και τωρινές εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), βάσει των οποίων η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2024 και 1,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα το 2025.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.