Ναυτιλιακά καύσιμα: «Άνοιξη» για τη ζήτηση LNG

Ναυτιλιακά καύσιμα: «Άνοιξη» για τη ζήτηση LNG

55
Ναυτιλιακά καύσιμα: «Άνοιξη» για τη ζήτηση LNG

Η ζήτηση LNG για χρήση στα πλοία θα αυξηθεί φέτος, καθώς οι τιμές είναι ελκυστικές, ενώ επιπλέον πλοία διπλού καυσίμου θα εισέλθουν στον στόλο.

H τιμή του LNG στον μεγαλύτερο ναυτιλιακό κόμβο τροφοδοσίας καυσίμων, τη Σιγκαπούρη, καταγράφει διαφορά έως και $100/τόνο σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του VLSFO, τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο Reuters.

Πρόκειται για σημαντική διαφορά έναντι του premium των $1.000 που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Καθώς όμως η προσφορά LNG έχει αυξηθεί σημαντικά και η ζήτηση παρουσιάζει σημάδια πτώσης, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις LNG για ναυτιλιακή χρήση διαμορφώθηκαν σε 1,9 εκατ. κ.μ. το α’ τρίμηνο του 2024 και ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 7 εκατ. κ.μ. έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rystad.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγκόσμιος εξορυκτικός γίγαντας BHP, ο οποίος διαχειρίζεται πέντε bulk carriers διπλού καυσίμου, ανεφοδιάζει τα πλοία του με 100% LNG στη Σιγκαπούρη στη διαδρομή μεταξύ του Port Hedland της Αυστραλίας και της Κίνας, δήλωσαν στο Reuters υψηλόβαθμα στελέχη της BHP.

Τέλος, η SEA-LNG αναμένει ότι, μέχρι το τέλος του 2027, θα βρίσκονται στα ύδατα πάνω από 1.000 πλοία διπλού καυσίμου LNG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.