Η Union Maritime επιστρατεύει… τον άνεμο για δύο δεξαμενόπλοια LR2

Η Union Maritime επιστρατεύει… τον άνεμο για δύο δεξαμενόπλοια LR2

402
Η Union Maritime επιστρατεύει… τον άνεμο για δύο δεξαμενόπλοια LR2
Φωτό: BAR Technologies

H Union Maritime Ltd., στοχεύοντας στη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά την κατασκευή δύο νέων δεξαμενοπλοίων LR2 εξοπλισμένων με WindWings. Τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια, χωρητικότητας 114.000 dwt το καθένα, κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding (SWS) στην Κίνα, με την προοπτική να παραδοθούν στο τέλος του 2025.

Σε κάθε δεξαμενόπλοιο θα ενσωματωθούν τρία πτερύγια WindWings. H τεχνολογία WindWings αναπτύχθηκε από την BAR Technologies, ενώ για την κατασκευή, την προμήθεια και την εγκατάστασή της είναι υπεύθυνη η CM Energy Tech (CMT). H συγκεκριμένη τεχνολογία συνδυάζεται με ένα σύστημα ελέγχου βελτιστοποίησης της διαδρομής, που προσαρμόζει τα ιστία στις συνθήκες του ανέμου, στην ταχύτητα και στην πορεία του πλοίου. Με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανέμου, η υιοθέτηση της τεχνολογίας WindWings μειώνει την εξάρτηση της πρόωσης του πλοίου από την κύρια μηχανή, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στην κατανάλωση του καυσίμου. Συγκεκριμένα, η εν λόγω τεχνολογία προσφέρει δυνητικές εξοικονομήσεις έως 1,5 τόνο καυσίμου και περίπου 5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα ανά πτερύγιο.

Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της τεχνολογίας WindWings έχει δοκιμαστεί ήδη από το 2023 στα πλοία «Pyxis Ocean» και «Berge Olympus», ενώ τα δύο δεξαμενόπλοια της Union Maritime είναι τα πιο πρόσφατα που ενσωματώνουν τη συγκεκριμένη βιώσιμη λύση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.