Δέσμευση CO₂ σε LR1 tanker, η καινοτομία της MOL

Δέσμευση CO₂ σε LR1 tanker, η καινοτομία της MOL

62
Δέσμευση CO₂ σε LR1 tanker, η καινοτομία της MOL
Credit: MOL

Η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφασή της να εγκαταστήσει το πρωτοποριακό σύστημα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) και καθαρισμού των καυσαερίων από οξείδια του θείου (scrubber SOx) «Fitree System». Το εν λόγω σύστημα, ανεπτυγμένο από την ολλανδική εταιρεία Value Maritime B.V., θα εγκατασταθεί στο δεξαμενόπλοιο «Nexus Victoria» τύπου LR1 (75.000 dwt).

Η εγκατάσταση του συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2024 και έχει ως στόχο την αφαίρεση του 99% των οξειδίων του θείου και των σωματιδίων από τα καυσαέρια (PM), ενώ ταυτόχρονα διαχωρίζει και ανακτά έως και το 10% του CO₂. Η διαδικασία δέσμευσης του CO₂ πραγματοποιείται μέσω της αντίδρασης του συγκεκριμένου αερίου με μια ειδική χημική ουσία. Η τελευταία, με το απορροφημένο CO₂, θα μεταφέρεται από το πλοίο στην ακτή, ενώ στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως σε θερμοκήπια ή σε εταιρείες παραγωγής συνθετικών καυσίμων.

Η κίνηση της MOL εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου «BLUE ACTION 2035» και έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 στη «MOL Group Environmental Vision 2.2».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.