Καμπανάκι στον ΙΜΟ για τα αυξανόμενα περιστατικά εγκατάλειψης ναυτικών

    129
    Καμπανάκι στον ΙΜΟ για τα αυξανόμενα περιστατικά εγκατάλειψης ναυτικών

    To Legal Committee του ΙΜΟ συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα (22-26 Απριλίου) στα κεντρικά γραφεία του ΙΜΟ στο Λονδίνο, με τα περιστατικά εγκατάλειψης ναυτικών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

    Ως εγκατάλειψη των ναυτικών ορίζεται η αδυναμία των πλοιοκτητών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ναυτικούς που σχετίζονται με τον έγκαιρο επαναπατρισμό, την καταβολή των οφειλόμενων μισθών ή ημερομισθίων, ακόμα και την παροχή βασικών αναγκών, όπως τροφή, στέγαση και ιατρική περίθαλψη.

    Ο αριθμός των περιπτώσεων εγκατάλειψης ναυτικών που αναφέρονται στον ΙΜΟ βαίνει αυξανόμενος ενώ ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων παραμένει ανεπίλυτος. Το 2023 αναφέρθηκαν 142 νέες περιπτώσεις, σε σύγκριση με 109 περιστατικά το 2022, 95 το 2021 και 85 περιπτώσεις το 2020. Προηγουμένως, μεταξύ 2017 και 2019 αναφέρονταν 40 έως 55 περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ μεταξύ 2011 και 2016 αναφέρονταν 12 έως 19 περιπτώσεις ανά έτος.

    Η Επιτροπή αναμένεται να συστήσει μια νέα ομάδα εργασίας για την επανεξέταση και την επικαιροποίηση της κοινής βάσης δεδομένων ΙLO/IMO για τα περιστατικά εγκατάλειψης ναυτικών. Τα αποτελέσματα των εργασιών θα υποβληθούν στη συνέχεια για περαιτέρω εξέταση από το Joint ILO/IMO Tripartite Working Group για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ζητημάτων των ναυτικών και του ανθρώπινου παράγοντα.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.