Νηολόγιο Γκαμπόν: Το νέο «λιμάνι» του σκοτεινού στόλου

Νηολόγιο Γκαμπόν: Το νέο «λιμάνι» του σκοτεινού στόλου

170
Νηολόγιο Γκαμπόν: Το νέο «λιμάνι» του σκοτεινού στόλου

Δεκάδες δεξαμενόπλοια που αξιοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου εγκαταλείπουν κορυφαία νηολόγια, εξέλιξη που φαίνεται να συνδέεται τόσο με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις όσο και με την επιθυμία των ίδιων των αρχών των νηολογίων να απαλλαγούν από πλοία του «σκοτεινού στόλου».

Επιπλέον, δημοσίευμα του Reuters υπογραμμίζει ότι η αλλαγή σημαίας ίσως να μην είναι αρκετή για να προφυλάξει αυτά τα δεξαμενόπλοια, καθώς ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις, παρότι πλέον θα φέρουν σημαία έκτος της άμεσης ή έμμεσης δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

Τα νηολόγια που βρίσκονται στο κυνήγι του «σκοτεινού στόλου» είναι εκείνο της Λιβερίας και των Νήσων Μάρσαλ, και οι τελευταίες εξελίξεις αντανακλούν τους ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε περίπου 40 πετρελαιοφόρα, 24 εκ των οποίων έφεραν σημαία Λιβερίας και ένα έφερε σημαία Νήσων Μάρσαλ. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα έφεραν σημαία Γκαμπόν.

Το νηολόγιο της Γκαμπόν φαίνεται να εισέρχεται στη «χρυσή εποχή» του, τουλάχιστον όσον αφορά την προσέλκυση πλοίων του «σκοτεινού στόλου». Βάσει του Reuters, ακόμα και η Sovcomflot έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το νηολόγιο της αφρικανικής χώρας: 42 από τα 147 tankers της εταιρείας φέρουν επί του παρόντος σημαία Γκαμπόν.

Από την άλλη, ο υπουργός Μεταφορών της Γκαμπόν, Loic Moudouma, έχει υπογραμμίσει ότι πλοία που επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητας θα διαγραφούν από το νηολόγιο της χώρας.

Παράλληλα, πολλά από τα πλοία που βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγής νηολογίου παραμένουν ακινητοποιημένα σε λιμένες ανά τον κόσμο, δείγμα του ότι οι τελευταίες κινήσεις έχουν οδηγήσει σε ‒παροδική‒ παράλυση των δραστηριοτήτων τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.