«Ανεπιθύμητο» το ρωσικό πετρέλαιο και στην Τουρκία

«Ανεπιθύμητο» το ρωσικό πετρέλαιο και στην Τουρκία

139
«Ανεπιθύμητο» το ρωσικό πετρέλαιο και στην Τουρκία
Διυλιστήριο Tupras Izmit, Τουρκία, Ιούλιος 2020 Φωτό: iStock

Είναι αδιαμφισβήτητη η σύσφιξη της ενεργειακής συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022. Παρά ταύτα, η δαμόκλειος σπάθη των αμερικανικών κυρώσεων φαίνεται ότι προκαλεί «τριγμούς» στο εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τουρκικός τερματικός σταθμός Dortyol δεν θα συνεχίσει πλέον να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο, μετά την εισαγωγή ποσοτήτων-ρεκόρ ρωσικού «μαύρου χρυσού» το 2023, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Global Terminal Services (GTS) ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει την εκφόρτωση πετρελαίου ρωσικής προέλευσης ή οποιουδήποτε προϊόντος προερχόμενου από τη Ρωσία στον Dortyol, ως πρόσθετο μέτρο στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τερματικός Dortyol έλαβε πέρυσι 11,74 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού και καυσίμων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Kpler. Οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου για το 2023 από τον συγκεκριμένο τερματικό ήταν περίπου επτά φορές υψηλότερες από το σύνολο των προερχόμενων από κάθε άλλη χώρα εισαγωγών του 2021.

Το τελευταίο tanker μεταφοράς ρωσικών καυσίμων έφτασε στον Dortyol στις 19 Φεβρουαρίου 2024, παραδίδοντας φορτίο 511.000 βαρελιών diesel από το ρωσικό λιμάνι της Βαλτικής Primorsk, επισημαίνει η Kpler.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.