Παραγγελίες πλοίων: Διεθνείς παίκτες καταστρώνουν τα σχέδιά τους

Παραγγελίες πλοίων: Διεθνείς παίκτες καταστρώνουν τα σχέδιά τους

103
Παραγγελίες πλοίων: Διεθνείς παίκτες καταστρώνουν τα σχέδιά τους

Εβδομάδα έντονης κινητικότητας για τους διεθνείς επενδυτικούς τροχούς ήταν εκείνη με πέρας την 1η Μαρτίου 2024, με εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς να προβαίνουν σε σημαντικές παραγγελίες.

Ειδικότερα, βάσει δεδομένων σε πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv, η DHT προχώρησε σε παραγγελία για τη ναυπήγηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων. Τα δύο από αυτά θα διαθέτουν χωρητικότητα 320.000 dwt, ενώ τα υπόλοιπα δύο χωρητικότητα 300.000 dwt. Όλα τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν το β’ εξάμηνο του 2026, ενώ καθένα από αυτά θα έχει κόστος $128,5 εκατ.

Την ίδια ώρα, η Eastern Pacific Shipping προέβη σε παραγγελίες τόσο για την κατασκευή δεξαμενόπλοιων όσο και bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, για την κατασκευή δύο tankers διπλού καυσίμου κατανάλωσης και LNG χωρητικότητας 115.000 dwt, με ορίζοντα παράδοσης το α’ εξάμηνο του 2027, και για την κατασκευή τεσσάρων bulk carriers μηχανής διπλού καυσίμου κατανάλωσης και αμμωνίας, τα οποία θα διαθέτουν χωρητικότητα 210.000 dwt και αναμένεται να παραδοθούν το 2028.

Επιπλέον, σε παραγγελία για bulk carriers προχώρησαν και οι εταιρείες Berge Bulk και Norden. Η Berge Bulk τοποθέτησε παραγγελία για δύο bulk carriers χωρητικότητας 210.000 dwt, με ορίζοντα παράδοσης το δ’ τρίμηνο του 2027. Τα πλοία θα κατασκευαστούν στην Κίνα, το καθένα έναντι περίπου $80 εκατ., ενώ θα είναι διπλού καυσίμου, κατανάλωσης και αμμωνίας. Από πλευράς της, η Norden τοποθέτησε παραγγελία για δύο Capesizes χωρητικότητας 180.000 dwt στα ιαπωνικά ναυπηγεία Namura έναντι $73 εκατ. για κάθε πλοίο, με ορίζοντα παράδοσης το 2027.

Τέλος, η Trafigura, εταιρεία που ειδικεύεται στο commodity trading, προχώρησε σε παραγγελία για δύο δεξαμενόπλοια 319.000 dwt έκαστο, με κόστος κατασκευής $113 εκατ. το καθένα. Τα εν λόγω πλοία αναμένεται να παραδοθούν το β’ εξάμηνο του 2026 και θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.