Οι (περιβαλλοντικές) προτεραιότητες των αμερικανικών λιμένων

Οι (περιβαλλοντικές) προτεραιότητες των αμερικανικών λιμένων

19
Οι (περιβαλλοντικές) προτεραιότητες των αμερικανικών λιμένων

Οι πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον με στόχο την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας συνεχίζονται, με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency ‒ ΕPA) να εκκινεί ακόμα ένα πρόγραμμα για το «πρασίνισμα» των λιμένων της χώρας.

Ειδικότερα, το Clean Ports Program προβλέπει την αξιοποίηση κεφαλαίων ύψους $3 δισ. για τη χρηματοδότηση αγοράς λιμενικού εξοπλισμού και ανάπτυξης υποδομών μηδενικών εκπομπών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο Ports Initiative της EPA, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση τόσο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και εκείνων σε επίπεδο υγείας για τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε αμερικανικούς λιμένες.

Η διάθεση των κεφαλαίων θα γίνει σε δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς, ο ένας εκ των οποίων θα αφορά τις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών (ύψους $2,8 δισ.), ενώ ο άλλος τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την προστασία του περιβάλλοντος (ύψους $150 εκατ.). Σημειώνεται ότι οι δύο διαγωνισμοί εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πέρας του 2024.

Μεταξύ των στόχων του Clean Ports Program συγκαταλέγονται η σταδιακή μετάβαση του κλάδου λιμένων σε λειτουργίες μηδενικών εκπομπών και η μείωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης λόγω της καύσης ντίζελ στους λιμένες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.