Εξαγωγές πετρελαίου: «Masterclass αποφυγής των πλαφόν» από τη Ρωσία

Εξαγωγές πετρελαίου: «Masterclass αποφυγής των πλαφόν» από τη Ρωσία

104
Εξαγωγές πετρελαίου: «Masterclass αποφυγής των πλαφόν» από τη Ρωσία

Το πλαφόν που έχουν οι θέσει οι G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου έχει αποδειχθεί μερικώς επιτυχές στον περιορισμό του κέρδους της Μόσχας από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών.

Ειδικότερα, δημοσίευμα των Financial Times υπογραμμίζει ότι, τον περασμένο Αύγουστο, σχεδόν τα τρία τέταρτα των θαλάσσιων εξαγωγών ρωσικού αργού μεταφέρθηκαν δίχως ασφάλιση από δυτικές εταιρείες. Η ασφάλιση αποτέλεσε έναν μοχλό ασφαλείας/επιβολής του πλαφόν των $60/βαρέλι, ο οποίος όμως πλέον φαίνεται να μη λειτουργεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Πιο συγκεκριμένα, την άνοιξη, το αντίστοιχο ποσοστό θαλάσσιων εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου που δεν ήταν ασφαλισμένες από κάποια εταιρεία της Δύσης ήταν περίπου 50%. Η αύξηση καταδεικνύει ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο ευέλικτη και ικανή στο να αποφεύγει το πλαφόν.

Έτσι, έχει τη δυνατότητα να πουλάει το πετρέλαιό της σε τιμές που είναι πιο κοντά σε εκείνες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Καθώς οι τιμές πετρελαίου φλερτάρουν εκ νέου με τα $100/βαρέλι, η ικανότητα της Μόσχας να αποφεύγει τις κυρώσεις σημαίνει ότι οι ερχόμενοι μήνες θα φέρουν χαμόγελα στο Κρεμλίνο, εξασφαλίζοντας υψηλά κέρδη, ικανά να χρηματοδοτήσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters είχε υποστηρίξει ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καταγράψουν άνοδο 14% τον Σεπτέμβριο. Διαφορετικό δημοσίευμα του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός της Ρωσίας αναθεωρήθηκε, προκειμένου να επιτρέψει την αξιοποίηση επιπλέον $17,72 δισ. από τα έσοδα της Μόσχας από την ενέργεια. Καθένας είναι σε θέση να κατανοήσει που είναι πιθανότερο τα κεφάλαια αυτά να αξιοποιηθούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.