Η Αφρική, πόλος έλξης για νέες λιμενικές επενδύσεις

Η Αφρική, πόλος έλξης για νέες λιμενικές επενδύσεις

34
Η Αφρική, πόλος έλξης για νέες λιμενικές επενδύσεις

Ο όμιλος AD Ports ανακοίνωσε την Τρίτη 20 Ιουνίου συμφωνία με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κονγκό για τη διαχείριση και τη λειτουργία του τερματικού σταθμού New East Mole στο Pointe-Noire της αφρικανικής χώρας.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία θα έχει ισχύ τριάντα ετών από την ημερομηνία υπογραφής της και ο όμιλος AD Ports έχει το δικαίωμα να την παρατείνει περαιτέρω για μια περίοδο είκοσι ετών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Ο όμιλος AD Ports Group θα επενδύσει περισσότερα από $500 εκατ. κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, με περίπου $220 εκατ. να διατίθενται για την πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους 30 μήνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συμφωνίας, η AD Ports θα παρέχει υπηρεσίες και τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της νέας υποδομής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως αυτή η συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής. Ειδικότερα, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία θα τονώσει το εμπόριο στην περιοχή και ταυτόχρονα η AD Ports θα καταφέρει να ενισχύσει το αποτύπωμά της εκεί.

Το Pointe-Noire είναι ο κύριος εμπορικός κόμβος της Δημοκρατίας του Κονγκό και το λιμάνι του διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, το 2021, τα ΗΑΕ εξήγαγαν αγαθά αξίας $137 εκατ. στη Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ η Δημοκρατία του Κονγκό εξήγαγε προϊόντα αξίας $1,75 δισ. στα ΗΑΕ, σύμφωνα με το Observatory of Economic Complexity (OEC).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.