Containerships: Προσεχώς επάνοδος των ναύλων;

Containerships: Προσεχώς επάνοδος των ναύλων;

72
Containerships: Προσεχώς επάνοδος των ναύλων;

Επιμένουσα διαφαίνεται η καθοδική πορεία που καταγράφουν οι ναύλοι στη spot αγορά των containerships. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Drewry, ο εβδομαδιαίος δείκτης WCI (World Container Index) σημείωσε μείωση της τάξεως του 3,5% την εβδομάδα με πέρας την Πέμπτη 22 Ιουνίου και διαμορφώθηκε στα $1.535,75/FEU.

Ειδικότερα, o WCI βρίσκεται σε κατά 78,9% χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2022 και 43% χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών. Παραμένει ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα (8%) σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019 (προ πανδημίας).

Όσον αφορά συγκεκριμένα κύρια routes της αγοράς, οι ναύλοι μεταξύ Σαγκάης και Νέας Υόρκης και Σαγκάης και Λος Άντζελες σημείωσαν μείωση της τάξης του 7% και 6% αντίστοιχα. Ομοίως, οι ναύλοι στα routes Σαγκάη-Γένοβα και Σαγκάη-Ρότερνταμ κατέγραψαν 3% και 2% μείωση αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι ναύλοι στο route Νέα Υόρκη-Ρότερνταμ σημείωσαν 2% αύξηση, ενώ εκείνοι στα routes Ρότερνταμ-Σαγκάη και Λος Άντζελες-Σαγκάη παρέμειναν σταθεροί στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Drewry αναμένει πως οι ναύλοι στη spot αγορά σε routes από την Ανατολή προς τη Δύση θα καταγράψουν αύξηση στα περισσότερα routes τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.