Ενέργεια: To Κατάρ στο Ιράκ… μέσω Γαλλίας

Ενέργεια: To Κατάρ στο Ιράκ… μέσω Γαλλίας

55
Ενέργεια: To Κατάρ στο Ιράκ… μέσω Γαλλίας

Το Κατάρ προσβλέπει σε επέκτασή του στο Ιράκ, καθώς βρίσκεται σε συνομιλίες με την TotalEnergies για τη συμμετοχή σε ένα cluster ενεργειακών projects αξίας $27 δισ., όπως ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters. Η QatarEnergy θέλει να εξαγοράσει το 30% του project, καθώς σπάνια εταιρείες ενέργειας συμμετέχουν κατά 100% σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, προτιμώντας τις συμπράξεις.

H συμμετοχή ενός κράτους του Περσικού Κόλπου στα ενεργειακά δρώμενα του Ιράκ θα αποτελέσει ένα είδος νίκης για τον πρωθυπουργό Mohammed al-Sudani, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο και ενώ στη χώρα επικρατούσε μια πολιτική θύελλα πάνω από έναν χρόνο. Άλλωστε, σημαντικός αριθμός εταιρειών της Δύσης έχουν εκφράσει ανοικτά την επιθυμία τους να αποχαιρετήσουν το Ιράκ, καθώς τα περιθώρια κέρδους από τη δραστηριοποίηση εκεί είναι μικρά.

Όταν η TotalEnergies και η Βαγδάτη το 2021 υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή τεσσάρων γιγαντιαίων έργων ηλιακής ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης στο νότιο Ιράκ για 25 χρόνια, οι ελπίδες για αντιστροφή της τάσης φυγής των εταιρειών ήταν μεγάλες. Η συμφωνία επισφραγίστηκε κατά το ταξίδι του Γάλλου προέδρου Μακρόν στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, η πρωτοβουλία, που στόχο είχε την τόνωση της οικονομίας του Ιράκ, δεν έχει ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα.

Προκειμένου να υποστηρίξουν τη Βαγδάτη, η οποία έχει αντιμετωπίσει σωρεία ζητημάτων από την αμερικανική εισβολή το 2003 και έπειτα, το Ιράκ και η Γαλλία οργάνωσαν από κοινού meeting στην Ιορδανία τον περασμένο Δεκέμβριο. Σαουδική Αραβία και Ιράν συμμετείχαν με το Κατάρ, παρά το γεγονός ότι το βασίλειο είναι μία από τις αραβικές χώρες που επιθυμούν να εξαλείψουν την επιρροή της Τεχεράνης στο Ιράκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.