Στο στόχαστρο και πάλι οι Ακαδημίες Ε.Ν. των Φιλιππίνων από την Κομισιόν

Στο στόχαστρο και πάλι οι Ακαδημίες Ε.Ν. των Φιλιππίνων από την Κομισιόν

455
Στο στόχαστρο και πάλι οι Ακαδημίες Ε.Ν. των Φιλιππίνων από την Κομισιόν

Την επόμενη μέρα για θέματα απασχόλησης και αναγνώρισης διπλωμάτων και πιστοποιητικών ναυτικών μέλλει να χαράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη θέση που ενδέχεται να λάβει σε ένα επίκαιρο θέμα που συχνά-πυκνά απασχολεί τα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων σημειώνει ότι, ακολουθώντας έλεγχο της EMSA (European Maritime Safety Agency) σε ναυτικές ακαδημίες των Φιλιππίνων, τα πρότυπα εκπαίδευσης των Φιλιππινέζων ναυτικών σε πολλές περιπτώσεις κρίθηκαν υποδεέστερα του απαιτούμενου.

Σε συχνές αναφορές στον ευρωπαϊκό τύπο διαφαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ενδέχεται να αυστηροποιήσει τους κανόνες της ως προς την αναγνώριση διπλωμάτων και πτυχίων της συγκεκριμένης χώρας. Αρκετοί φορείς αλλά και εταιρείες αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την κριτική στάση των Βρυξελλών επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε πολλές χώρες της Ασίας θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους τους ως προς τα γενικότερα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε εξειδικευμένα επαγγέλματα που θα ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα που θέτουν οι νομοθέτες του IMO.

To συγκεκριμένο δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες πιθανώς να αναλάβουν αυστηρότατες δράσεις και πρωτοβουλίες ως προς τον έλεγχο των ναυτικών με πτυχία, πιστοποιητικά ή διπλώματα από τις Φιλιππίνες.

Τα πορίσματα της EMSA δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι προειδοποιούσε τις Φιλιππίνες περί της μη συμμόρφωσής τους στα διεθνή πρότυπα ναυτικής εκπαίδευσης από το 2006. Από την άλλη, αξιωματούχοι της Μανίλα αντιλέγουν ότι οι Φιλιππίνες έχουν λάβει πληθώρα πρωτοβουλιών με επίκεντρο τη ναυτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι Φιλιππίνες αποτελούν ισχυρό στυλοβάτη της ναυτικής απασχόλησης. Περίπου 380.000 Φιλιππινέζοι ναυτικοί απασχολούνται στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.