«Ναι» της Αυστραλίας στο φυσικό αέριο και μετά το 2050

«Ναι» της Αυστραλίας στο φυσικό αέριο και μετά το 2050

57
«Ναι» της Αυστραλίας στο φυσικό αέριο και μετά το 2050

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την εξόρυξη και τη χρήση φυσικού αερίου μέχρι το «2050 και μετά», παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του BBC, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε υποστηρίζει ότι η εν λόγω απόφαση κρίνεται απαραίτητη για τη στήριξη του εγχώριου ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ παράλληλα συνεχίζει να στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Ωστόσο, οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση ακυρώνει τις επιστημονικές μελέτες και την έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για «μεγάλες μειώσεις στη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου», ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι η πολιτική της βασίζεται στη «δέσμευσή της να είναι ένας αξιόπιστος εμπορικός εταίρος».

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει την επέκταση των υφιστάμενων projects φυσικού αερίου της χώρας, τα μεγαλύτερα από τα οποία διαχειρίζονται οι Chevron και Woodside Energy Group στη Δυτική Αυστραλία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αυστραλιανής κυβέρνησης, αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητες για τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό, ενώ ο στόχος της είναι μέχρι το 2030 να παράγει ενέργεια σε ποσοστό 82% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Προς το παρόν, το φυσικό αέριο καλύπτει το 27% των υφιστάμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εξάγεται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών της Αυστραλίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η εν λόγω πολιτική απόφαση έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές ομάδες, που υποστηρίζουν ότι το συμφέρον των ισχυρών εταιρειών ορυκτών καυσίμων τίθεται πάνω από τους ανθρώπους.

Παράλληλα, το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν μακροπρόθεσμα μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για την αποφυγή των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο, αυτό το όριο ξεπεράστηκε πρώτη φορά για το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με την υπηρεσία κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.