«Σύννεφα» πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο

«Σύννεφα» πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο

143
«Σύννεφα» πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο

Επιβράδυνση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου στα τέλη του 2022 και το 2023 βλέπει ο ΠΟΕ, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο δείκτη εμπορίας αγαθών (Goods Trade Barometer).

Ο δείκτης διαμορφώνεται για το β’ τρίμηνο στο 96,2, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα τόσο σε σχέση με το baseline value όσο και σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τιμή (100), απόρροια της εξασθενημένης ζήτησης για εμπορεύσιμα αγαθά, σημειώνει ο ΠΟΕ. Το εμπόριο αγαθών κατέγραψε ετήσια αύξηση το β’ τρίμηνο 4,7%, μετά την αύξηση κατά 4,8% που σημειώθηκε το α’ τρίμηνο.

Η πτώση του δείκτη είναι σε συμφωνία με την εκτίμηση του ΠΟΕ της 5ης Οκτωβρίου, κατά την οποία το εμπόριο αγαθών θα αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2022 και κατά 1% το 2023, απόρροια των σοκ στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων του πολέμου στην Ουκρανία, των υψηλών ενεργειακών τιμών και της σφιχτής οικονομικής πολιτικής ανά τον κόσμο. Εάν η εκτίμηση του ΠΟΕ για το σύνολο του έτους επιβεβαιωθεί, κατά μέσο όρο το εμπόριο το β’ εξάμηνο φέτος θα σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 2,4%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.