Άνω του πλαφόν η τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Άνω του πλαφόν η τιμή του ρωσικού πετρελαίου

70
Άνω του πλαφόν η τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Τα $60 ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται πλέον να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, καθώς οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές θέτουν εκ νέου υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από την ενέργεια.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δεδομένα της Argus Media, αναφέρει ότι το ρωσικό πετρέλαιο κοστίζει επί του παρόντος περίπου $75/βαρέλι, εξέλιξη που σαφώς υποβοηθείται από το υψηλό κόστος του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. Εκουσίως ή μη, η στρατηγική του OPEC αναφορικά με την παραγωγή αποτελεί χείρα βοηθείας στη σύμμαχο Ρωσία.

Η πώληση του ρωσικού πετρελαίου σε τιμές άνω του πλαφόν συνεπάγεται αδυναμία εξασφάλισης ασφαλιστικής κάλυψης για το φορτίο αυτό καθαυτό καθώς και για τα πλοία που το μεταφέρουν. Μέχρι πρότινος, οπότε και οι τιμές ρωσικού πετρελαίου τελούσαν υπό διαπραγμάτευση περί τα $60/βαρέλι, το ενδεχόμενο αυτό ήταν ιδιαίτερα πιθανό. Πλέον φαντάζει δύσκολο.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του μέτρου που πήραν οι χώρες της Δύσης προς περιορισμό της κερδοφορίας της Μόσχας από την ενέργεια. Από πλευράς τους οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την πρόκληση αποτελεσματικότητας του πλαφόν και βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπων για να την επιβάλουν.

Όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί λόγο συνέχισης της μεταφοράς ρωσικού αργού με πλοία του σκοτεινού στόλου, γεγονός που επιδρά στην προσφορά της αγοράς δεξαμενόπλοιων, ενώ την ίδια ώρα προκαλεί ανησυχία διεθνώς λόγω της περιβαλλοντικής απειλής που αποτελούν τα πλοία αυτά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.