Tα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου και η θέση της Αθήνας

    644
    Tα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου και η θέση της Αθήνας

    H Σιγκαπούρη διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της μεταξύ των σημαντικότερων ναυτιλιακών κέντρων παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν το Ρότερνταμ και το Λονδίνο, σύμφωνα με την έκθεση The Leading Maritime Cities of the World in 2024 των DNV και Menon Economics.

    Σαγκάη και Όσλο συμπλήρωσαν την πεντάδα των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων. Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις της, η έκθεση εξετάζει πέντε πυλώνες: Ναυτιλιακές Δραστηριότητες, Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση και Δίκαιο, Ναυτική Τεχνολογία, Λιμάνια και Logistics, Ελκυστικότητα και Ανταγωνιστικότητα. Η Σιγκαπούρη συνεχίζει να φιγουράρει στην κορυφή, καθώς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις «Ναυτιλιακές Δραστηριότητες», στα «Λιμάνια και Logistics» και στην «Ελκυστικότητα και Ανταγωνιστικότητα».

    Ενώ η Αθήνα δεν συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον πυλώνα «Ναυτιλιακές Δραστηριότητες». Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από τη Σιγκαπούρη, η Αθήνα αποτελεί το κορυφαίο κέντρο διαχείρισης πλοίων, επιβεβαιώνει η έκθεση, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, από το 2022, τόσο η πλοιοκτησία όσο και η διαχείριση πλοίων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10% σε όρους χωρητικότητας.

    Ο λόγος που η Αθήνα δεν βρίσκεται στην κορυφή έγκειται στη γενικότερη αντίληψη ότι εξυπηρετεί πρωτίστως τις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων παρά τις διεθνείς ναυτιλιακές οντότητες. Κατά συνέπεια, σημειώνει η έκθεση, το ενδιαφέρον των εταιρειών ξένων συμφερόντων μετατίθεται σε άλλα αναδυόμενα κέντρα, όπως η Σιγκαπούρη και του Ντουμπάι.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.