Η «χρυσή εποχή» της αγοράς κρουαζιέρας

Η «χρυσή εποχή» της αγοράς κρουαζιέρας

65
Η «χρυσή εποχή» της αγοράς κρουαζιέρας

Σε ρότα ανάπτυξης βρίσκεται η αγορά κρουαζιέρας, με τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση τα ερχόμενα έτη να είναι το λιγότερο ευοίωνες.

Ειδικότερα, στην πρόσφατη έκθεση «State of the Cruise Industry» της Cruise Lines International Association (CLIA), υπογραμμίζεται ότι, μετά από σχετική έρευνα, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε κρουαζιερόπλοιο.

Την ίδια ώρα, το 2023 η επιβατική κίνηση σε κρουαζιερόπλοια άγγιξε τα 31,7 εκατ. άτομα, αυξημένη κατά 7% σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα του 2019. Μάλιστα, σε άνοδο βρίσκεται και ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν για πρώτη φορά κρουαζιέρα. Τα έτη 2022 και 2023, το 27% των επιβατών είχαν επιλέξει για πρώτη φορά κρουαζιέρα.

Παράλληλα, η κρουαζιέρα αποτελεί τρόπο διακοπών για κάθε γενιά. Σύμφωνα με την CLIA, από τους επιβάτες του 2023, το 30% ήταν οικογένειες με μέλη από τουλάχιστον δύο γενιές, ενώ το 28% των κρουαζιερών πραγματοποιείται με επιβάτες που ανήκουν σε τρεις έως πέντε διαφορετικές γενιές.

Τέλος, οι θετικές εκτιμήσεις για το μέλλον της αγοράς κρουαζιέρας αντανακλώνται και στο orderbook, με τη μεταφορική ικανότητα του παγκόσμιου στόλου να αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% μεταξύ του 2024 και του 2028.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.