Attica Group: Kέρδη και κινήσεις για την ανανέωση του στόλου

Attica Group: Kέρδη και κινήσεις για την ανανέωση του στόλου

196
Attica Group: Kέρδη και κινήσεις για την ανανέωση του στόλου

Με ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη και αύξηση στο μεταφορικό έργο έκλεισε το 2023 για την Attica Group, ενώ παράλληλα ο όμιλος προχωρά το εκτεταμένο επενδυτικό του πρόγραμμα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου.

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ανήλθαν το 2023 σε 61,22 εκατ. ευρώ έναντι 17,05 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group κ. Πάνος Δικαίος τόνισε ότι τo 2023 ο όμιλος πέτυχε τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής της θέσης. Πρόσθεσε ότι ο όμιλος αξιολογεί τις ευκαιρίες και εξετάζει την επανατοποθέτηση των επενδυτικών κεφαλαίων του τον ευρύτερο τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας και του τουρισμού.

Επιπλέον δήλωσε ότι συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου για την ανανέωση του στόλου, την σταθερή πορεία μας προς την πράσινη μετάβαση, καθώς και την περαιτέρω ψηφιοποίηση όλου του εύρους των δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Μεταφορικό έργο

Το μεταφορικό έργο του ομίλου, παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με  το 2022. Συγκεκριμένα τα πλοία της Attica Group μετέφεραν 6,5 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. ΙΧ οχήματα και 420 χιλ. φορτηγά οχήματα σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6%, 3,1% και 1,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022.

Ανανέωση και αναβάθμιση στόλου

Κατά το 2023 ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες για την απόκτηση του φορτηγού – οχηματαγωγού πλοίου Blue Carrier 2 και του επιβατηγού – οχηματαγωγού – ταχύπλοου πλοίου HIGHSPEED 3, έναντι συνολικού τιμήματος 13,4 εκατ.ευρώ και 2,4 εκατ.ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος συνεχίζει το εκτεταμένο επενδυτικό του πρόγραμμα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου, καθώς και την εξοικονόμηση κόστους καυσίμων και περαιτέρω ψηφιοποίησης των εργασιών του. O όμιλος εντός του 2023 επένδυσε 6,8 εκατ. ευρώ σε τεχνολογίες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του στόλου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση πλυντρίδων καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία Superfast I και Superfast II.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος που δίνει βαρύτητα στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την αναβάθμιση του στόλου, η Αttica Group προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου του ομίλου ΟΝΕΧ.

Το Μνημόνιο, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και διάρκειας δέκα ετών, προβλέπει την κατ’ αποκλειστικότητα πραγματοποίηση στα ανωτέρω ναυπηγεία, των εργασιών συντήρησης, μετασκευής, επισκευής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων πλοίων της Αttica Group, καθώς και της δυνατότητας ναυπήγησης νέων σύγχρονων πλοίων.

Πέραν της συμβολής στην κάλυψη των αναγκών του ομίλου η συμφωνία έχει σημαντική συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.