Λιμένες της ΕΕ, hotspots για εισαγωγές ρωσικού LNG

Λιμένες της ΕΕ, hotspots για εισαγωγές ρωσικού LNG

47
Λιμένες της ΕΕ, hotspots για εισαγωγές ρωσικού LNG

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας κυρίως τις ενεργειακές εξαγωγές της Μόσχας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι λιμένες κρατών-μελών της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν προορισμούς για το ρωσικό LNG από το Yamal.

Πιο συγκεκριμένα, λιμένες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας συνεχίζουν να αποτελούν hotspots εισαγωγής ρωσικού LNG. Συνολικά 15 παγοθραυστικά LNG carriers μεταφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ρωσικό LNG στους τερματικούς σταθμούς των προαναφερθέντων κρατών, σύμφωνα με δεδομένα της γερμανικής περιβαλλοντικής ΜΚΟ Urgewald.

Επισημαίνεται ότι το ρωσικό λιμάνι Sabetta, από το οποίο εξάγεται το ρωσικό LNG, είναι σχεδόν ολοκληρωτικά εξαρτημένο από τις εξαγωγές ΥΦΑ προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Σύμφωνα με την Kpler, οι λιμένες Zeebrugge (Βέλγιο), Montoir και Dunkerque (Γαλλία), Bilbao και Mugardos (Ισπανία) και το Ρότερνταμ (Ολλανδία) χρησιμεύουν ως κόμβοι εισαγωγών ρωσικού LNG.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έχουν εισαχθεί από τους ευρωπαϊκούς λιμένες συνολικά 34 εκατ. τόνοι ρωσικού LNG, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό της περσινής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Τέλος, τονίζεται ότι η ΕΕ κατέβαλε ποσό 8,1 δισ. ευρώ για τις εισαγωγές ρωσικού LNG το προηγούμενο έτος, αποτελώντας έτσι σημαντική πηγή εισοδήματος για τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.