Η επιτυχία του ουκρανικού διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών, πληγή για την Κωνστάντζα

Η επιτυχία του ουκρανικού διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών, πληγή για την Κωνστάντζα

73
Η επιτυχία του ουκρανικού διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών, πληγή για την Κωνστάντζα

Από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία το 2022, η Ουκρανία αναζήτησε εναλλακτικές «οδούς» εξαγωγών των σιτηρών της στις παγκόσμιες αγορές. Μία εκ των βασικότερων τέτοιων «εναλλακτικών οδών» είναι και ο λιμένας της ρουμανικής πόλης Κωνστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα.

Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω του λιμένα της Κωνστάντζας κατέγραψαν ετήσια μείωση 38% τον τρέχοντα Ιανουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι, σύμφωνα με τα δεδομένα του ρουμανικού λιμένα. Αυτή η μείωση προκαλεί αυξημένη ανησυχία στους διαχειριστές του λιμένα, καθώς εκτιμούν ότι οι εναλλακτικοί διάδρομοι εξαγωγών σιτηρών θα εξασθενήσουν.

Αιτία αυτής της εξασθένησης είναι η συχνότερη πλέον χρήση, εκ μέρους του Κιέβου, των δικών του λιμένων. Η επαναλειτουργία των ουκρανικών λιμένων φανερώνει και την επιτυχή επιχειρησιακή λειτουργία του θαλάσσιου «διαδρόμου» εξαγωγών σιτηρών που εγκαινίασε το Κίεβο, επισήμανε ο manager της διαχειρίστριας εταιρείας Comvex του λιμένα της Κωνστάντζας, κ. Panait.

Επισημαίνεται ότι οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τον ρουμανικό λιμένα ανήλθαν στους 8,6 εκατ. μετρικούς τόνους το 2022 και σημείωσαν παραπάνω αύξηση το 2023, ανερχόμενες στους 14 εκατ. τόνους. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον λιμένα της Κωνστάντζας αλλά και στις διαχειρίστριες εταιρείες που υλοποίησαν έργα υποδομών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Παρά ταύτα, ο όγκος των μεταφερόμενων σιτηρών ανήλθε στους 436.000 τόνους τον Ιανουάριο του 2024, καταγράφοντας σημαντική πτώση από τους 700.000 τόνους σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, προκαλώντας ανησυχία στους διαχειριστές του ρουμανικού λιμένα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.