Παρενόχληση και εκφοβισμός στα πλοία: Οι προτάσεις της εφοπλιστικής κοινότητας

Παρενόχληση και εκφοβισμός στα πλοία: Οι προτάσεις της εφοπλιστικής κοινότητας

104
Παρενόχληση και εκφοβισμός στα πλοία: Οι προτάσεις της εφοπλιστικής κοινότητας

To International Chamber of Shipping (ICS) εγκαινιάζει μια δέσμη αρχών για τη θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση και την εξάλειψη της παρενόχλησης και του εκφοβισμού στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι αρχές δημοσιεύθηκαν με φόντο μια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) ‒μαζί με το Lloyd’s Register Foundation (LRF) και την Gallup‒ σχετικά με τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Η πρώτη στο είδος της παγκόσμια έρευνα και ανάλυση βασίστηκε στις απαντήσεις 74.364 ερωτηθέντων που εργάζονται σε διάφορους τομείς σε 121 χώρες. Διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε εργαζομένους (σχεδόν το 23%) έχει βιώσει βία και παρενόχληση στην εργασία του, είτε σωματική είτε ψυχολογική είτε σεξουαλική.

«Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της έκθεσης δεν καλύπτουν τις περιπτώσεις επί των πλοίων, οι αριθμοί υποδεικνύουν ότι όλες οι βιομηχανίες πρέπει να διασφαλίσουν την πρόληψη φαινομένων παρενόχλησης και εκφοβισμού. Ο ναυτιλιακός τομέας δεν αποτελεί εξαίρεση και πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει το θέμα πολύ σοβαρά υπόψη του. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη κατάλληλων πολιτικών και συμπληρωματικών μέτρων για την αντιμετώπισή του. Ο αντίκτυπος της βίας και της παρενόχλησης, όταν την υφίστανται οι ναυτικοί επί του πλοίου, είναι σημαντικός, δεδομένου ότι ένα πλοίο είναι συχνά το σπίτι ενός ναυτικού για πολλούς μήνες», σχολιάζει ο Helio Vicente, International Chamber of Shipping Director of Employment Affairs.

Το ICS υπέβαλε το εν λόγω policy paper στον ΙΜΟ και στον ΔΟΕ, πριν από την κοινή συνάντηση μεταξύ των δύο οργάνων του ΟΗΕ, μαζί με κυβερνήσεις, πλοιοκτήτες και συνδικάτα, που συγκλήθηκε για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος στον ναυτιλιακό τομέα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 και 29 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.