Ιαπωνική πρωτοβουλία με επίκεντρο το CCS

Ιαπωνική πρωτοβουλία με επίκεντρο το CCS

54
Ιαπωνική πρωτοβουλία με επίκεντρο το CCS

Σε ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) προχώρησαν, μέσω της υπογραφής ενός συμφωνητικού κατανόησης (MoU), η Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) σε συνεργασία με την JX Nippon Oil & Gas Exploration Corporation (JX). Το MoU αυτό έχει σκοπό την ανάπτυξη μιας εφοδιαστικής αλυσίδας για τη δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης και της θαλάσσιας μεταφοράς του.

Η στρατηγική αυτή συνεργασία επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει: τη δέσμευση του CO₂ από το διυλιστήριο της ENEOS και άλλες βιομηχανικές μονάδες στην Ιαπωνία, τη μεταφορά του διά θαλάσσης στο λιμάνι του Bonython στην Αυστραλία και την τελική έγχυση και αποθήκευσή του σε επιλεγμένες γεωλογικές δομές.

Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, η MOL και η JX έχουν προγραμματίσει να διεξαγάγουν από κοινού τις εξής μελέτες:

(1) Την επιλογή ενός κατάλληλου φορέα για την ασφαλή μεταφορά του υγροποιημένου CO₂. Αυτή θα γίνει έπειτα από εμπεριστατωμένη μελέτη ‒κυρίως της MOL‒ των συνθηκών στα λιμάνια της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, του μήκους διαδρομής για τη μεταφορά και τον όγκο που επιτρέπεται με ασφάλεια να μεταφερθεί. Επιπλέον θα γίνει μια εκτίμηση του κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς του, με στόχο την ανάπτυξη μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης.

(2) Την εκτίμηση του συνολικού κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας CCS, στην οποία θα εστιαστεί η JX.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.