Επέλαση του καταριανού LNG στις ασιατικές αγορές

Επέλαση του καταριανού LNG στις ασιατικές αγορές

26
Επέλαση του καταριανού LNG στις ασιατικές αγορές

Το Κατάρ συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση του στόχου του να καταστεί ξανά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ασιατικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η νέα συμφωνία εξαγωγής LNG στο Μπανγκλαντές, που υπέγραψε η κρατική QatarEnergy με την Excelerate Energy, που έχει την έδρα της στο Τέξας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Excelerate Energy θα αγοράζει έως και 1 εκατ. τόνους LNG ετησίως από το Κατάρ, , οι οποίοι θα παραδίδονται σε τερματικούς αποθήκευσης και επαναεροποίησης  στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Qatar News Agency. Η νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία θα έχει χρονικό ορίζοντα 15 ετών και θα εκκινήσει τον Ιανουάριο του 2026. Η Excelerate Energy θα αγοράζει 0,85 εκατ. τόνους LNG για τη διετία 2026-2027 και από 1 εκατ. τόνους από το 2028 έως το 2040.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG του Μπανγκλαντές και φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές αγορές των χωρών της Νότιας Ασίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.