Ινδική «προίκα» 24 πλοίων στη Ρωσία

Ινδική «προίκα» 24 πλοίων στη Ρωσία

158
Ινδική «προίκα» 24 πλοίων στη Ρωσία

Σε μια κίνηση περαιτέρω ενδυνάμωσης των ναυτιλιακών συνεργειών, η Ινδία θα κατασκευάσει τα επόμενα τρία χρόνια 24 πλοία για τις ανάγκες θαλάσσιων μεταφορών της Ρωσίας.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο Dmitry Dubovik, επικεφαλής του Caspian International Integration Club “North-South”, ο οποίος επεσήμανε ότι στόχος είναι η αύξηση του εμπορίου από την Κασπία Θάλασσα.

Η κατασκευή των τεσσάρων πρώτων πλοίων θα ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2024 σε ναυπηγείο στην πολιτεία Goa στη νοτιοδυτική Ινδία. Ινδικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τρεις τύπους πλοίων για τη Μόσχα και συγκεκριμένα chemical tankers, containerships και bulk carriers.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι οποίες ώθησαν τη Μόσχα να αναπροσανατολίσει τους εμπορικούς της διαδρόμους προς τα ανατολικά. Η Ινδία, μια αναπτυσσόμενη οικονομία με στρατηγική γεωγραφική θέση και τεχνολογικές δυνατότητες, φαίνεται να είναι ο ιδανικός συνεργάτης. Ακόμη, ο πρωθυπουργός Μόντι, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, περιέγραψε το όραμά του η Ινδία να αναρριχηθεί στα πέντε κορυφαία ναυπηγικά κράτη παγκοσμίως την επόμενη δεκαετία.

Παρά το γεγονός ότι η Κασπία Θάλασσα δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για τη ναυτιλία, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεγάλη ναυτιλιακή δραστηριότητα με αιχμή του δόρατος τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.