Η EE αντιμέτωπη με έλλειψη υποδομών φόρτισης πλοίων

Η EE αντιμέτωπη με έλλειψη υποδομών φόρτισης πλοίων

81
Η EE αντιμέτωπη με έλλειψη υποδομών φόρτισης πλοίων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης «Ανάγκες ηλεκτροδότησης και μείωσης των ανθρακικών εκπομπών πλοίων που καλούν λιμάνια της ΕΕ: Ικανοποιώντας τις φιλοδοξίες των FuelEU Maritime and AFIR», που δημοσίευσε πρόσφατα το Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT), η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τριπλασιάσει ή να τετραπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των υποδομών φόρτισης των λιμένων της έως το 2030, προκειμένου να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες των κανονισμών FuelEU Maritime και Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR).

Σύμφωνα με τον κανονισμό FuelEU Maritime, από την 1η Ιανουαρίου 2030, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς και τα επιβατηγά πλοία χωρητικότητας άνω των 5.000 GT θα πρέπει να συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της στεριάς όταν καλούν κύριους ευρωπαϊκούς λιμένες του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (TEN-T). Την ίδια στιγμή, ο κανονισμός AFIR στοχεύει στη ρύθμιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά και στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε λιμένες του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Η μελέτη εντόπισε 51 λιμάνια σε 15 παράκτια κράτη-μέλη της ΕΕ, εξοπλισμένα με χερσαίες εγκαταστάσεις φόρτισης ισχύος 309 MW, κυρίως σε τερματικούς σταθμούς επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, με την τρέχουσα διαθέσιμη ισχύ να υπολείπεται όμως της ζήτησης, απαιτώντας έτσι την εγκατάσταση πρόσθετων υποδομών φόρτισης.

Εκτός από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλοίων, η εγκατάσταση χερσαίων υποδομών φόρτισης πλοίων μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα λιμάνια και της μείωσης των ποσοστών πρόωρης θνησιμότητας που οφείλονται στις ναυτιλιακές εκπομπές. Ως εκ τούτου, η μελέτη συνιστά την αναθεώρηση των κανονιστικών απαιτήσεων, ώστε να περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα κατηγοριών πλοίων αλλά και λιμένων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.