Θετικά μηνύματα από τις εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων της Κίνας

Θετικά μηνύματα από τις εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων της Κίνας

39
Θετικά μηνύματα από τις εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων της Κίνας

Ανθεκτικές αποδείχτηκαν οι εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων της Κίνας τον Σεπτέμβριο, παρά τον σκεπτικισμό που επικρατεί για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν οριακά σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά αυξήθηκαν έναντι του Σεπτεμβρίου του 2022. Μάλιστα, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι εν λόγω εισαγωγές καταγράφουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι εισαγωγές πετρελαίου ήταν αυξημένες κατά 14,6%, άνθρακα κατά 73,1%, φυσικού αερίου κατά 8,2% και σιδηρομεταλλεύματος κατά 6,7%.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου διαμορφώθηκαν σε 11,13 εκατ. βαρέλια/ημέρα (bpd) τον Σεπτέμβριο, μειωμένες από τα 12,4 εκατ. bpd του Αυγούστου. Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγωγές του Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένες κατά 14% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα διυλιστήρια της Κίνας έχουν αυξήσει τα επίπεδα διύλισης φέτος, εν μέρει για να καλύψουν την αυξημένη εγχώρια ζήτηση, μετά τον τερματισμό των αυστηρών μέτρων ενάντια στον COVID-19.

Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος ήταν στους 101,18 εκατ. μετρικούς τόνους, μειωμένες σε σχέση με τους 106,42 εκατ. μετρικούς τόνους του Αυγούστου. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο οι εισαγωγές iron ore ήταν οι υψηλότερες από τον Οκτώβριο του 2020. 1,5% ήταν η άνοδος των εισαγωγών σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να ξεχωρίζει, με τις εισαγωγές του Σεπτεμβρίου να ανέρχονται σε 42,14 εκατ. μετρικούς τόνους, κοντά στο ρεκόρ των 44,3 εκατ. μετρικών τόνων του Αυγούστου και αυξημένες κατά 27,5% σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.