Οι χαμηλές επενδύσεις σε νέα ορυχεία και οι φόβοι για την ενεργειακή...

Οι χαμηλές επενδύσεις σε νέα ορυχεία και οι φόβοι για την ενεργειακή μετάβαση

20
Οι χαμηλές επενδύσεις σε νέα ορυχεία και οι φόβοι για την ενεργειακή μετάβαση

Tα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων στην παγκόσμια μεταλλευτική βιομηχανία θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, διογκώνοντας το χάσμα προσφοράς κύριων μετάλλων, όπως ο χαλκός, ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Rio Tinto Dominic Barton.

«Το χάσμα είναι τεράστιο και πραγματικά ανησυχώ πολύ για το αν θα μπορέσουμε να το κλείσουμε. Η μεταλλευτική βιομηχανία έχει μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις της από την περίοδο 2015-2016. Είμαστε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από αυτό που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Barton μέσω βιντεοκλήσης στο συνέδριο Ecosperity στη Σιγκαπούρη.

Η παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξασφάλιση μεγάλων αποθεμάτων ορυκτών όπως ο χαλκός, το λίθιο και το κοβάλτιο που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών σταθμών και αιολικών πάρκων.

Η ποσότητα των μετάλλων που απαιτούνται για κάθε κιλοβάτ παραγωγικής ικανότητας έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2010 και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν έξι φορές περισσότερα μέταλλα από ό,τι οι παραδοσιακές μηχανές εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Ο Barton εμφανώς ανήσυχος δήλωσε ότι ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει μόνο έλλειψη ορυκτών, αλλά και έλλειψη κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανάπτυξη νέων ορυχείων, η οποία πλέον διαρκεί πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.