Πρόσω ολοταχώς για τη ναυπήγηση 10.000 πράσινων και έξυπνων πλοίων στην Ευρώπη

Πρόσω ολοταχώς για τη ναυπήγηση 10.000 πράσινων και έξυπνων πλοίων στην Ευρώπη

122
Πρόσω ολοταχώς για τη ναυπήγηση 10.000 πράσινων και έξυπνων πλοίων στην Ευρώπη

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους policymakers απηύθυνε πρόσφατα η SEA Europe, η ένωση που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ναυτιλιακής τεχνολογίας, η οποία αποτελείται από ναυπηγεία και κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, με στόχο τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης και σαφούς στρατηγικής για τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Η βιομηχανία ναυτιλιακού εξοπλισμού και τεχνολογιών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γαλάζιας οικονομίας, εξασφαλίζοντας τη διασύνδεση των παράκτιων κρατών. Την ίδια ώρα, ενισχύει τις αμυντικές και ναυτικές δυνατότητες της Γηραιάς Ηπείρου.

Παρά τον ζωτικής σημασίας ρόλο της, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ναυτιλιακής τεχνολογίας αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω του συχνά αθέμιτου ανταγωνισμού από την Ασία. Ως εκ τούτου, το ευρύτερο οικοσύστημα της αλυσίδας εφοδιασμού που περιλαμβάνει εξοπλισμό, συστήματα και τεχνολογίες επλήγη από αυτές τις πρακτικές, αναφέρει η ανακοίνωση της SEA Europe.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω των σημαντικών διαφορών στις τιμές ναυπήγησης, που ανέρχονται σε 30% έως 40%, σε συνδυασμό με τα ευνοϊκά οικονομικά κίνητρα ‒ιδίως από τις κινεζικές τράπεζες‒, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες επιλέγουν όλο και περισσότερο τα ασιατικά ναυπηγεία. Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία έχουν δει σημαντική μείωση των παραγγελιών. «Η τάση αυτή όχι μόνο ενέχει σημαντικό οικονομικό κίνδυνο, αλλά υπονομεύει επίσης τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ιδίως εν μέσω των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων», προσθέτει η SEA Europe.

Ο Christophe Tytgat, γενικός γραμματέας της SEA Europe, υπογράμμισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακτηθεί η ναυπηγική ικανότητα της Ευρώπης με την εξασφάλιση παραγγελιών από τους πλοιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων πλοιοκτητών. Η μετάβαση προς

τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση στο πλαίσιο των θαλάσσιων μεταφορών και της γαλάζιας οικονομίας είναι μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για την Ευρώπη να ξεπεράσει τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της σε ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Η φιλοδοξία μας είναι σαφής: έως το 2035, στοχεύουμε να προμηθεύσουμε 10.000 βιώσιμα και ψηφιοποιημένα πλοία σε στρατηγικούς τομείς της ευρωπαϊκής γαλάζιας οικονομίας».

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.