Τι μέλλει γενέσθαι για την παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση σιταριού

Τι μέλλει γενέσθαι για την παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση σιταριού

52
Τι μέλλει γενέσθαι για την παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση σιταριού

To αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, στη μηνιαία του έκθεση WASDE για τον Ιούλιο, εκτιμά αυξημένη ζήτηση και μειωμένες εξαγωγές σιταριού σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκθεση.

Ειδικότερα, για το 2023/2024 οι παγκόσμιες προμήθειες εκτιμώνται μειωμένες κατά 0,9 εκατ. τόνους στους 1,066 δισ. τόνους με τη μειωμένη παγκόσμια παραγωγή να αντισταθμίζει εν μέρει τα υψηλότερα αρχικά αποθέματα. Η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη σε ΕΕ, Αργεντινή και Καναδά ενώ ΗΠΑ και Πακιστάν θα αυξήσουν την παραγωγή σιταριού. Η παραγωγή στην ΕΕ θα διαμορφωθεί σε 138 εκατ. τόνους καθώς η ξηρασία αποτελεί «πληγή» για τις καλλιέργειες σε Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 2 εκατ. τόνους είναι η παραγωγή της Αργεντινής η οποία εκτιμάται πλέον στους 17,5 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα ο Καναδάς αναμένεται να παραγάγει 35 εκατ. τόνους σιταριού το 2023/2024.

Αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο, θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις σε 211,6 εκατ. τόνους, με την ανοδική πορεία των ρωσικών εξαγωγών να αντισταθμίζει την πτώση σε Αργεντινή και Καναδά. Η εκτίμηση για την παγκόσμια κατανάλωση είναι αναθεωρημένη προς τα επάνω κατά 3,3 εκατ. τόνους στους 800 εκατ. τόνους με την Κίνα να αποτελεί οδηγό της κίνησης. Τα τελικά αποθέματα θα διαμορφωθούν σε 266,5 εκατ. τόνους, σηματοδοτώντας την τέταρτη διαδοχική ετήσια πτώση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.