Σιτάρι: Κατανάλωση vs παραγωγή σημειώσατε 1

Σιτάρι: Κατανάλωση vs παραγωγή σημειώσατε 1

60
Σιτάρι: Κατανάλωση vs παραγωγή σημειώσατε 1

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε τη μηνιαία έκθεση WASDE για τον Μάιο στο οποίο αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις για την προσφορά και ζήτηση σιτηρών.

Σε ό,τι αφορά το σιτάρι, το υπουργείο εκτιμά ότι το 2023/2024 οι προμήθειες, το εμπόριο, η κατανάλωση και τα τελικά αποθέματα θα κινηθούν σε χαμηλότερα έναντι του 2022/2023. Η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 789,8 εκατ. τόνους καθώς οι μεγαλύτερες συγκομιδές σε χώρες όπως η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία και η ΕΕ θα αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες σε Αυστραλία, Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν. Τη μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγράψει η Αργεντινή καταφέρνοντας να ανακάμψει από την ξηρασία που έπληξε πρόσφατα τη χώρα.

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αγγίξει τους 791,7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο θα φτάσει στους 209,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας πτώση 5,5 εκατ. τόνων έναντι του 2022/2023. Η Ρωσία για μια ακόμη φορά θα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ενώ θα ακολουθήσουν οι ΕΕ, Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ και Αργεντινή. Οι σημαντικές εκτιμώμενες απώλειες στις εξαγωγές των Ινδίας και Ουκρανίας δεν θα αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις των εξαγωγών των ΕΕ, Αργεντινής και Ρωσίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.