Τεχνολογική επανάσταση στη χαρτογράφηση των ωκεανών 

Τεχνολογική επανάσταση στη χαρτογράφηση των ωκεανών 

100
Τεχνολογική επανάσταση στη χαρτογράφηση των ωκεανών 

Τα οφέλη της προόδου της τεχνολογίας καθίστανται εμφανή σε καθημερινή βάση, με τον αντίκτυπο σε πληθώρα βιομηχανιών, μεταξύ άλλων και της ναυτιλίας, να είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πρόσφατα, η αμερικανική εταιρεία Saildrone, η οποία αξιοποιεί τεχνολογικά εργαλεία με στόχο την ασφάλεια εν πλω, τη χαρτογράφηση των ωκεανών και τη συγκέντρωση δεδομένων που αφορούν τους ωκεανούς σε ευρύτερη κλίμακα, προχώρησε σε ένα επαναστατικό επίτευγμα. Πιο συγκεκριμένα, η Saildrone ολοκλήρωσε την πρώτη χαρτογράφηση ωκεανού στην Αλάσκα δίχως πλήρωμα.

Η αποστολή αυτή, διάρκειας πολλών μηνών, πραγματοποιήθηκε από το Saildrone Surveyor, το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο σκάφος παγκοσμίως, γύρω από τα νησιά Aleutian στην Αλάσκα και στα ανοικτά της Καλιφόρνια. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, με στόχο την εξερεύνηση των ωκεανών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η αποστολή εκκίνησε τον Ιούλιο του 2022, ενώ η χαρτογράφηση έλαβε χώρα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, χαρτογραφήθηκε υποθαλάσσια περιοχή εμβαδού 16.254 τ.χλμ. στην Αλάσκα.

Στο δεύτερο μέρος της αποστολής, στα ανοικτά της Καλιφόρνια, το Surveyor χαρτογράφησε επιπλέον 29.720 τ.χλμ., και μάλιστα ανακάλυψε υποθαλάσσιο βουνό ύψους περίπου 1.000 μ.

Η χαρτογράφηση των υδάτων προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, όμως πέραν αυτού αποτελεί ένα εργαλείο «ταυτοποίησης» των πόρων που ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κάθε χώρας. Ενδεικτικά, επί του παρόντος, μεγάλο μέρος της αμερικανικής ΑΟΖ παραμένει ανεξερεύνητο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.