Προ των πυλών οι αυτόνομες επιβατικές πτήσεις;

Προ των πυλών οι αυτόνομες επιβατικές πτήσεις;

68
Προ των πυλών οι αυτόνομες επιβατικές πτήσεις;

Η πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί την εντύπωση ότι η αυτονομία των λειτουργιών σε μεγάλο φάσμα των βιομηχανιών είναι κοντά. Σε κάθε περίπτωση, ο τομέας μεταφορών, και δη των επιβατικών, αποτελεί μια πιο «ευαίσθητη» υπόθεση.

Δημοσίευμα του Forbes, επικαλούμενο πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Boeing, Dave Calhoun, επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι αυτόνομες επιβατικές πτήσεις δύνανται να αποτελέσουν πραγματικότητα. Τα βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν θα λάβουν χώρα σταθερά και με τη σωστή σειρά: Εντός της δεκαετίας θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επιβατικές πτήσεις μικρών αεροσκαφών και κοντινών αποστάσεων. Μία δεκαετία αργότερα, και η πραγματοποίηση επιβατικών πτήσεων μεγαλύτερων αεροσκαφών και για μεγαλύτερες αποστάσεις μπορεί να αποτελέσει γεγονός.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ευνοήσει τις εταιρείες αερομεταφορών, μειώνοντας τα κόστη τους κατά περίπου $35 δισ. το έτος, βάσει έρευνας της ελβετικής τράπεζας UBS πριν από μερικά έτη. Από την άλλη, ένα τέτοιο εγχείρημα θα συναντήσει αρκετά εμπόδια.

Κατ’ αρχάς, πολλοί επιβάτες θα είναι διστακτικοί να ταξιδέψουν με αεροσκάφη δίχως πιλότους, ακόμη και αν το κόστος ήταν χαμηλότερο. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, και ειδικά οι πιλότοι των αεροσκαφών, θα σταθούν ενάντια σε μια τέτοια στροφή της βιομηχανίας.

Φωτό: Tomas Williams/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.